Eğitim:
ALTINCI KİTABI DA YAYINLANAN KADIN YAZAR ELİF SAYLAM  ‘'Bazen insan çok güzel konuşur ama bunu yazıya dökemez.''
 Bu yıl piyasaya çıkan son kitabıyla, toplam beş kitaba imza atan Trabzon’un tanınmış kadın yazarlarından Elif Saylam: ‘’ Şimdi de dizi ve film senaryosu yazmaya başladım. İki tanesi de nihayet hazır hale geldi.’’ dedi.





     ‘’Yazmak; insanın konuşarak anlatamayacağı şeyleri kağıda dökmesi bence. Bu da insanın psikolojini geliştirir’’diyen Saylam: ‘’Yazarlık elbette bir yetenek işidir. Bazen insan çok güzel konuşur ama yazıya dökemez. Hem güzel konuşan, hem de yazıya dökebilen insan doğuştan  yeteneklidir ve yazar olabilir. Yazar olmak disiplin isteyen bir iştir. Senaristlikte böyle. Senarist; oluşturduğu karakterleri okuyan ya da izleyen kişilere o duyguyu verebiliyorsa senaristtir, bu da bir yetenektir. Yazar; yazılı bir şeyler üretip, para kazanan ya da ünlü olan bir kişidir. O duyguyu veren, yetenekli olan herkes yazar olabilir. Klavye yerine, kalemle yazmanın beyni geliştirdiği açıklanmış. Ancak bence yazabilmek ne olursa olsun beyni geliştirebilir, keza okumakta öyle…Sadece beyni değil; öğrenme becerilerimizi, ruh halimizi, bağışıklığımızı ve belleğimizi de geliştirebilir. Benim bir hocam vardı, derdi ki “edebiyat karın doyurmaz ama en fazla çay içirir. ”Her şey para değil gerçi. Yazarlığın bir okulu yoktur. Ben mesela yazarlığımın dışında değişik uzmanlık dalları da  ekledim. Sonuçta ikisi de insanlarla iç içe olmak değil mi? Yetenekse yetenek, iş bitirmekse iş bitirmek. Disiplinse disiplin. Teknik olarak bakacak olursak; elbette yayıneviyle anlaşmaya bağlı ama 10 bin kitapta % 35-% 40 arası para kazanılır.’’diye konuştu.




YAŞAM KOÇLUĞU
‘’Kitapların konusu insan ilişkileri üzerine. Erkekler ve kadınlar, birbirlerine nasıl davranırlarsa ilişkileri yürür? Bunu anlatıyor.’’ diye sözlerine devam eden Saylam: ‘’Kadınlara dair, erkeklere dair, aşk var mıdır? Aldatma, cinsellik, iletişim hepsini tek kitapta topladım. Tüm online satış sitelerinde mevcut. Ayrıca Trabzon RA kitapevine  gelmek üzere, bekliyoruz. Yaşam koçluğu bir koçluk sanatıdır. İnsanların potansiyellerini ortaya çıkarmak , kendi düşüncelerini değiştirmeden hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak. Yaşam koçu iyi bir dinleyicidir. Doğru sorular sorar, karşısındakine adeta bir ayna görevi görür. Yol arkadaşındır ‘senden yeni bir gerçek sen’ oluşturmaya çalışır. İlişki uzmanlığında da kişileri içinden çıkılamadığı durumlarda önce dinleyip sonra devreye girerek, kendi düşüncelerimizi söyleyip, karşınızdakinin göremediği ya da görmek istemediği şeyleri ortaya çıkarıp kişileri doğru yönlendirmeye çalışmak. Kırk yaş ve sonrası travmalar kalıcı değildir şayet çocukluğumuzdan kalan travmalar var ise, onları  tespit edip, kendilerine ‘Bilinç Altı Temizliği’( Kodlama) yaparak kendilerini bir nevi sıfırlamak, rahatlatmak, geleceğe daha güvenerek bakmak hedeflerimiz arasındadır. Sevgi görememe, istismar, dayak, aşağılanma, değersizlik, ölüm, ameliyat, ayrılık, ihanet, köpek korkusu gibi.’’diye konuştu.

    KADINLAR BAKIMLI VE HİJYEN OLMALI. YOKSA!



YAZMAK SONSUZ BİR YOLCULUKTUR
Saylam, sözlerini şöyle tamamladı: ‘’Trabzon’da ikamet ediyorum ancak Türkiye’nin her yerinden online bana ulaşabilirler.  İnstagram adresim ‘saylam.elif61’  Ayrıca yüz yüze görüşmelerim de mevcuttur.Bence senarist yazar farkı. Bu çok değerli. Her yazar senarist olamıyor, her senaristte yazar. Bence ikisini başarabilmiş bir senarist yazar çok üstün. Öncelikli olarak yazmaya yetenekli olmalısınız. Disiplinli, yaratıcı, araştırma becerisine ve yazma tutkusuna sahip olmanız gerekir. Herkes kitap yazamaz, bunu aklınızdan çıkarmayın. Örneğin ben resim yapmaya yetenekli bir kişi değilim, bunun için üzülmüyorum. Herkesin yetenekli olduğu bir alan vardır ve kendinizi bu alanda eğitmenizi tavsiye ediyorum. Eğer yazar olmak istiyorsanız; bolca kitap okuyun, okuduklarınızı analiz edin, giriş, gelişme ve sonuç. Ne yazacağınızı, nasıl geliştiğini ve nasıl sonlandığını anlayın, o duyguyu okuyucuya hissettirin. Yazdıklarınızı güvendiğiniz kişilere okutun. Yazma becerisini geliştirmek önemlidir. Yazma; iletişim kurmanın duygu, düşünce ve tasarılarımızı, görüp yaşadıklarımızı anlatmanın yoludur. Zamanla düşünme alışkanlığı kazandırır. Sürekli yazın, o gün gelecek ve yayınlamaya başlayacaksınız.  Engel tanımayın, yılmayın. Yazmak; sonsuz bir yolculuktur.’’



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

“Okul Reddi” Sorununa Dikkat!

Haberi Oku