Güncel:
Hasan Kozoğlu: BİZ ÜRETMEZSEK TÜRKİYE AÇ KALIR!

 Hasan Kozoğlu: BİZ ÜRETMEZSEK TÜRKİYE AÇ KALIR!

Tzob Yönetim Kurulu Üyesi, Trabzon Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, tarım sektöründe yaşanan önemli sorunlara vurgu yaparak önerilerini sıraladı.

Hasan Kozoğlu açıklamasında: “Gıda güvencemizi sağlamak için çiftçilerimizi desteklemek zorundayız. Çünkü çiftçimiz kazanırsa ülkemiz kazanır. Tarlada kalmak, üretmek, insanlarımızı doyurmak istiyoruz. Arz açığı veren ürünlerin üretiminin artırılması için iyi bir üretim planlaması yapılmalı, destek politikaları artırılmalı ve verim artışı sağlanmalıdır.

Ziraat Odası olarak çiftçinin her zaman hizmetinde ve yanında olduk.

Üretimin devamı için sektörün başlıca sorunlarının çözüme kavuşturulması gerekir.

"Gübre, elektrik, ilaç, yem gibi girdiler ile sulama ücretlerindeki artış tarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir. Girdi fiyatları makul seviyelere çekilmelidir. Çiftçilerimize ek destek verilmelidir.         2021 Yılından 2022 yılına geçerken 2022 yılında Çiftçilerimizin girdileri ; Gübrelere Yüzde 300-400 oranında zam geldi.Üreticilerimiz gerekli gübreyi kullanamadı veya hiç kullanmadı.Gübre destekleri ödeme yapılacak yıldaki gübre fiyatının yüzde ellisi oranında yapılmalıdır.

Aynı şekilde Mazot fiyatları Yedi liradan 22,50 Liraya çıktı.Çiftçilerimiz bu fiyatlarla nasıl üretim yapacak.Eğer Tarıma elverişli alanların ekilip dikilmesini ve üretim yapılmasını istiyorsak Çiftçilere ÖTV’ siz mazot verilmesi sağlanmalıdır.

Üreticilerimiz Tarımda kullandıkları Tarım İlaçları yüzde beş yüz oranında artmıştır.Tarımda hastalık ve zararlılara karşı bu çiftçi bu fiyatlara nasıl ilaç kullanacak? Tohum , Sulama ve Elektrik fiyatları almış başını gitmiş bu çiftçi nasıl üretim yapacak? Acilen Tarımsal planlama yapılmalı,Acilen Gübre Mazot Destekleri bugünkü girdi fiyatlarına göre revize edilmeli ve 2021 yılı için ödenen desteklere ek destek verilmesi sağlanmalı,2022 Yılı için açıklanacak destekler Ülkemizde Üretimin artmasını sağlayacak şekilde üretim maliyetlerini düşürecek şekilde düzenlenmelidir.Hayvancılık yapan üreticilerimiz bir yıl önce Seksen lira olan yem Torbası,Üç Yüz liranın üzerine Çıkmışsa,Otun Kilosu Dört buçuk beş  lira olmuşsa bu üretici nasıl üretsin?

Çiftçilerimiz üretmek istiyor.Ancak bu girdi maliyetleri ile nasıl üretsin? Girdi Maliyetleri en az YÜZDE ELLİ Oranında desteklenmeli.Üreticilere verilecek olan Primler 2022 Yılındaki fiyatlara ve Maliyetlere göre üzerine Refah payı konularak açıklanmalıdır.

Önümüzdeki aylarda açılanacak olan Taban Fiyatlar bugünkü girdi maliyetleri ve masraflar göz önüne alınarak ve üreticimizin kazanmasını sağlayacak şekilde açıklanmalıdır.Yoksa zaten ekilmeyen ve dikilmeyen Tarım alanları artacak,ithalata bolca dolar ödeyeceğiz.

Onun için Çiftçimize sahip çıkalım,Üretimi artırmak ve Tarım alanlarının tümünün ekilip dikilmesi için Çiftçimizi destekleyelim. Onun İçin Diyoruz ki : “BİZ ÜRETMEZSEK TÜRKİYE AÇ KALIR.”

Yeter ki ülkemizin tarımdaki potansiyeli harekete geçirilsin. Çiftçimiz kazanırsa ülke kazanır. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'müzü kutluyor, gece gündüz üretimini sürdüren Eli öpülesi çiftçilerimizi saygılarımla selamlıyorum” dedi.

Haber: Arif AZAK



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Ali FAİZ: “Kalbimizdeki ATATÜRK sevdası...

Haberi Oku