Necdet İlhan: “300 Milyon nüfusa yetecek kadar ürün üretebiliriz”
İyi Parti Kelkit İlçe Başkanı Ziraat Mühendisi Necdet İlhan tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin yaşadıkları sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Necdet İlhan açıklamasında Kelkit İlçemizin şeker pancarı üretimi 2000’li yılların başında çok fazlaydı 15 Bin dönüm alanda 65 Bin ton şeker pancarının üretildiği dönemleri biz yaşadık. Bu üretimin neticesinde bölge ekonomisinde çok ciddi bir hareketliliği herkesimden insan yaşamıştı. Tarım işçisi, tarım çiftçisi, esnaf sanatkar, köylü herkes faydalanırdı üretilen pancar sanayi dallarına katkı sağlardı ekonomiyi canlandırırdı pancar parası ile vatandaş ev yaptırır, çocuğunu evlendirir, ailesinin ihtiyacını karşılar, traktörünü alır ve bütün geçimini temin ederdi. Geçmişte pancar bu memleketin esas geçim kaynağı idi şimdi ise elimizde bir fasulye var bir mısır var bir miktarda patates ekimi mevcuttur.
Ak Parti İktidarı ile birlikte uygulanan yanlış tarım politikaları, şeker üretimine koyulan üretim kotası, mazota, gübreye, ilaca, tohuma gelen zamlar çiftçilerin üreticilerin sayısının azalmasına bu bölgede geçimini temin edemeyeceğini anlayan insanların bu memleketi terk etmesi Büyükşehirlere göçüp üretici konumundan tüketici konumuna geçmesi ile sonuçlanmıştır. Bu yanlış uygulamaların neticesinde şeker pancarı üretimimiz kuraklığında etkisi ile 3 bin dönüm alanda geçen yıl 6 bin ton şeker üretimine düşmüştür. Bu yıl ise 3 bin dönüm de 12 bin ton üretim beklemekteyiz. Kelkit İlçemizde pancar alım yeri kapatıldı üreticiler ürününü 65 km. uzaklığa Erzincan’a götürmektedir bu kantarda üründe % 40 oranında fire yani 1 kamyonda 8 ton ürün kaybı oluşmaktadır. İlçemizde pancar alım yerinin açılmasını, TMO’nun şubesinin faaliyete geçmesini üretilen ürünlerin hakkı ile alınmasını istiyoruz.
Ülkemizde tarım politikaları doğru yönetilirse 300 Milyon nüfusa yetecek kadar ürün üretebiliriz. Tarımsal destekleri ilkbahar döneminde gerçek üreticiye 50 milyar TL verirsek bunun ekonomimize katkısı 300 Milyar TL olur. İşsizliği azaltmayı amaçlayan, üniversite mezunu gençlerimize iş bulmaya yönelik, ürettiğimiz ürünlerin satılmasına yönelik memlekette katma değer oluşturacak ürünlerin ortaya çıkarılması elimizde olan ürünlerin dünya piyasasında satılarak memleketimize paranın getirilmesini sağlayarak bir hareket kabiliyeti kazanmak zorundayız. Bu ülke tarımla kuruldu, tarımla kalkınacak birilerinin tarımı çok dikkate almaması üreticinin de onları sandıkta dikkate almayacağı ile sonuçlanacaktır. Bizim elimizde geçer akçemiz bizim elimizde tek tutanak olduğumuz ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya konum ve her bölgenin yetiştirdiği ürünler itibariyle bölgemiz tarım ve tarıma bağlı sanayisini oluşturarak devam etmesi hareket kabiliyetinin tarım olması lazım olduğuna inanıyoruz.
Geçen yıl 2100 TL buğday fiyatı açıklandı 3 ay sonra Rusya’dan 6bin 700 Tl’ye buğday ithal edildi. Yerli çiftçi neden bu yanlış fiyat politikası ile eziliyor. Geçen yıl 670 TL’ye dolan traktörün deposu bu yıl 3 Bin 200 TL’ye doluyor. Geçen yıl 100 dönüm eken vatandaş bu yıl 50 dönüm ekiyor seneye 20 dönüm ekecek bu yanlış tarım politikalarının sonucu 1980 yılında Kelkit ilçemizin nüfusu 105 Bin’den şuanda 41 Bin’e düştü dedi.
Haber: Arif AZAK
Arakli Medya