Sinan DEMİR: “Kelkit’de göletler su kaçırıyor!”
Organik tarım ve hayvancılığın merkezi konumundaki Gümüşhane’nin Kelkit İlçesinde sulama göletlerinin su kaçırması sonucu sulama yapılmaması tarım sektörünü olumsuz etkiliyor. CHP Kelkit İlçe Başkanı Sinan DEMİR yaşanan sorunu dile getirdiği açıklamasında Kelkit, Kelkit’e bağlı Yukarı Özlüce, Sadak, Ağıl, Örenbel sulama göleti ve Köse İlçe barajı su kaçırıyor. Aşut köyümüzde ise gölet yapıldı su hiç yok. Yetkili kurumlar tarafından sulama göletleri alttan su kaçırıyor şeklinde rapor hazırlandı sulama kanalları yapılmıyor ihaleyi alan firmalar bırakıp gidiyor. Kelkit merkezde 2007’de baraj yapıldı şuan 2022’deyiz su kanalları halen yapılmıyor vatandaş geçen sene eylem yaptı tepkisini dile getirmek için Kelkit’in girişinde trafiği kapattılar sonuç alınamadı.
Mazot ve gübre çok pahalı insan gücünden ucuz hiçbir şey kalmadı. Böyle devam ederse köylü Ata toprağını terk edip büyükşehirlere göçe devam edecek. Uzun yıllardır çiftçi zarına üretim yapıyor fakat gelinen noktada artık dayanacak gücüde satacak paraya çevirecek hiçbir şeyi de kalmadı. Hayvancılık can çekişiyor 1 çuval yem 415 lira köylü bu fiyata yem almakta çok zorlanıyor. Hayvanlarını oruca başlatan insanlar var. Arpa’nın kilosunu geçen sene vatandaştan 2 TL aldılar 7 liraya satıyorlar. Devlet Malzeme Ofisi 2 TL 50 kuruşa aldığı buğdayı şuan piyasada 6 liraya satıyor üreten insana bu yapılabilir mi? Üreticinin hakkını vereceksin ki tarlasının başına daha hevesli gitsin daha fazla alanda daha fazla üretsin. Bizim Kelkit’de sanayi ürünümüz yok şeker pancarı vardı oda bitti.
Kelkit ve Köse İlçelerimizde içme suyu sıkıntımız var çeşmeden çamur akıyor. Çocuklarımızı banyo yaptıramıyoruz temiz içme ve kullanma suyu istiyoruz. Şeker fabrikalarının tekrar açılması lazım, köy okullarını göreve geldiğimizde açacağız atanamayan Öğretmen sorunu çözülecek Öğretmen açıkta kalmayacak.
Taşımalı sistemle Öğrencilerin çilesi son bulacak. Öğrenci servis aracına verilen parayı atanamayan Öğretmene verip köy okullarını canlandıracağız dedi.
Chp Kelkit İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Ayünal ise özelleştirmeler, şeker üretimi ve fiyatlarına iktidarın iddialarının aksine olumsuz yansıdı. Özelleştirilen 10 şeker fabrikasından devlet yaklaşık 3.5 milyar lira gelir elde etmişti. İthal edilecek 400 bin ton şekere ödenecek para ise 5 milyar lirayı geçiyor.
Özelleştirilen 10 şeker fabrikalarından elde edilen paranın yurt dışından ithal edilecek 400 bin ton şekerin parasına bile yetmeyeceği hesaplandı. Fabrikaların özelleştirilmesi yüzünden hem şeker üretimi düştü, hem şeker fiyatları pahalandı hem de yurt dışından şeker ithal etmek zorunlu hale geldi dedi.
Arakli Medya