Eğitim Haberleri Tümü

Yaşadığı 2 Şehirinde Plakası 61…

 

Trabzon’a gelen uluslararası öğrencilere rehberlik etmek amacıyla 2013 yılında kurulan Karadeniz Uluslararası Öğrenci Derneği (Kul-Der), düzenlediği kahvaltıda basın mensupları ile uluslararası öğrencileri bir araya getirdi.

Kul-Der Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kurt, Başkan Vekili Kemal Kocaman, Mali Sekreter Dr. Murat Kadir Topçu, Yönetim kurulu Üyeleri Selim Özcan, Dr. Yılmaz Babuccu ile Ahmet Genç’in de hazır bulunduğu programda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ile Trabzon Üniversitesi (TRÜ)’nde öğrenim gören uluslararası öğrenciler de hazır bulundu.

Azerbaycan’dan gelen Nuray Latifzade, 2019 yılında Trabzon’a geldim Lisans eğitimimi tamamladım. Yüksek Lisans yapıyorum benim Azarbaycan’da doğup büyüdüğüm şehir Ucar’ın plaka kodu 61 Trabzon’a geldiğimde bunu bilmiyordum. Trabzon’a ilk geldiğimde dedim ne oluyor Ucar’da ki herkes Trabzon’a mı geldi diye düşündüm sonra öğrendim Trabzon’un plaka kodunun da 61 olduğunu kader bağlarını ördü benim için, hem doğduğum şehri Ucar’ı hem de Trabzon’u çok seviyorum. Trabzon’da okuyan Uluslararası her öğrencinin yolu mutlaka Kulder’den geçmiştir iyi ki varsın Kulder diyorum dedi.

 

Kulder 101 ülkeden gelen öğrencinin yanında…

Etkinlikte bir konuşma yapan Kul-Der Başkanı Nurettin Kurt, misyonlarının Trabzon’daki üniversitelerde eğitim gören uluslararası öğrencilere rehberlik etmek, öğrencilerin her türlü sosyal-kültürel gelişimlerinde kendilerine rol model olmak, özelde Trabzon’u genelde Türkiye’yi onlara tanıtmak ve sevdirmek olduğunu söyledi.

Eğitim için Türkiye'ye gelmek isteyen öğrencilere rehberlik yapan, Türkiye mezunları ile irtibatını devam ettiren ve ortak çalışmalar yürüten, uluslararası öğrenci dernekleri kurulmasını teşvik eden ve var olan uluslararası öğrenci derneklerinin koordinasyonunu sağlayan bir kurum olmayı da hedeflediklerini belirten Başkan Kurt, değerler eğitimine gönül verenlerin,  dünyaya sevgi tohumlarını ekmesini kendilerine şiar edindiklerini söyledi.

Nurettin Kurt açıklamasının devamında: “Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurt Dışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu bünyesinde yapmış olduğumuz projelerle birlikte 11 temadan oluşan Kul-Der Akademisi bünyesinde eğitimler yapılmaktadır. Sanatsal faaliyetlerde bağlama, kemençe, Akçaabat horonu, yerel giysiler alanında gönüllü kuruluşlarla beraber yapmış olduğumuz karşılıklı protokol anlaşmaları çerçevesinde Trabzon’u ve Türkiye’yi temsil noktasında uluslararası öğrencilerin bu aktiviteler içerisinde rol alması için her türlü imkanı seferber etmekteyiz” dedi.

Kulder eski Başkanı, 2016 yılında Trabzon’da yılın hekimi seçilen Dr. Murat Kadir Topçu öğrencilerin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamasında: “Kurumlar arası organizasyon eksikliği var. Öğrenci geliyor yurtdışından üniversiteye kayıt olacak kimlik numarası yok, nüfus müdürlüğüne gidiyor öğrenci belgen yok, ikametgahın yok, göç idaresine gidiyor başka sorunlar ile karşılaşıyor bu konularda çözüm üretilip iş akışının sağlanması gerekiyor. Bu sorunun çözümü noktasında araştırmalarımız devam ediyor, gelişmiş ülkeler bu sorunları nasıl çözmüşler bizlerde öğrencilerimizin yaşadığı bu sorunu çözme noktasında mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Haber: Arif AZAK

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz
Facebook Yorumları