AKP 2014'TE TÜRKİYE'Yİ 3 SEÇİME GÖTÜREBİLİR
AKP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Çelik, seçimlerin 3’üncü, 8’inci ve 11’inci ayda yapılmasını öngören partisinin formülünü açıkladı.
aşbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’de, yeni anayasa konusundaki soruyu yanıtlarken, önümüzdeki yıl sandığın vatandaşın önüne 3 kez konulabileceğini söyledi. “Şayet sonuç alınamazsa C planı olur, biz kendi taslağımızı sunacağız. 330’u bulursak referanduma gideriz. Eğer Meclis Başkanı ‘bitti’ derse bu sene de yapabiliriz” dedi.
Milliyet’ten Serpil Çevikcan’ın haberine göre; mAKP’nin, Meclis Başkanı Cemil Çiçek haricinde 325 oyu vekili var. Referandum için alt sınır olan 330’u yakalayabilmesi artı 5 oya bağlı. Tabii kendi içinden fire vermezse ki verebilir.
Erdoğan, referandumu zorlayacaktır. Bu da marttaki yerel, Ağustostaki cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra bir de referandum sandığı demek. Üstelik bu arada, BDP’nin taleplerinin ne ölçüde karşılanacağı da açıklık kazanacak.
Erdoğan’ın açıklamasını AKP Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik Başbakan gibi “olabilirli” bir dil kullanmakla birlikte önemli ipuçları verdi. Değerlendirmeleri şöyle:
NE YAPACAĞIZ
(Başbakan ‘gizli oylama olacak. Belki arada parti baskısına rağmen civanmertler çıkar’ dedi sorusu üzerine) Orada da şöyle bir risk var: Oylamaya sokmazlarsa ne yapacağız? Geçmişte CHP, ‘milletvekillerimiz oylamaya gitmesin’ dedi. O perdenin ardında kendi vicdanıyla baş başa kaldığı zaman birçok insanın farklı tercihlerde bulunabileceğini biz de düşünüyoruz. Ama MHP, CHP, BDP derse ki, ‘Biz oylamaya katılmıyoruz’, bu durumda yapılacak bir şey yok.
BİZDEN DE FİRE OLABİLİR
Bütün hesapları düşünmek zorundayız. Bizim kendi arkadaşlarımızdan şu veya bu mülahazayla fire veren de olabilir. Geçmişte de bunu yaşadığımız için, sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. Biz hesabımızı kışa göre yapacağız, yaz çıkarsa bahtımıza. Sonuçta diyelim ki 5 oy da bizden fire verdi, oldu 320, o zaman en az 10 oy lazım.
FAZLA YÜK BİNMEZ
(‘Türkiye bir yılda 3 sandığı kaldırabilir mi? Bir yandan da çözüm süreci yürürken’ sorusu üzerine) 2 ile 3 arasında 1 fark var. Bir evde iki kişi için pişen yemek üçüncü kişiye de yeter. Olaya şöyle bakın; diyelim ki biz martta seçimi yaşadık. Ağustos’ta Cumhurbaşkanı seçimini de yaptık. Mahalli seçimler en netameli olanlardır. Çünkü muhtar, belediye meclis üyeliği, ilçe belediyesi, il belediyesi başka faktörlerdir. Ama referandumda ‘evet’ veya ‘hayır’. Bir pazar günü vatandaş söyleyeceğini söyleyecek. Onun için öyle Türkiye’nin üzerine çok fazla yük de binmeyecek.
ÇİFT SANDIK RİSKLİ OLUR
(Cumhurbaşkanı da halkoyuyla seçilecek. O seçimde çifte sandık kurmak mümkün olabilir mi? sorusu üzerine) Olabilir, fakat bu bir risktir. Birbirini etkiler. Yani birbiriyle ilintili hale gelir. Geçmişte hatırlarsanız Kenan Evren Paşa kendisinin Cumhurbaşkanlığını anayasa ile birlikte oylattı. Ben açıkçası ben bunu risk olarak görüyorum, doğru olduğunu düşünmüyorum.
3-8-11 FORMÜLÜ
3-8-11 gibi olabilir. Yani yerel seçimlerin yapılacağı mart, cumhurbaşkanlığı ağustos ve referandum kasım olabilir. Aralık sıkıntılı oldu bir zaman. Ama kasım ayları Türkiye’de her zaman yapılabilir.
KOLAY KABUL EDİLİR
Referandum mahalli seçimlerden çok daha yüksek bir oy olur. Biz mahalli seçimlerde bugüne kadar hep genel seçimlerde aldığımız oyun altında oy aldık. Vatandaş bizi onaylamadığından değil. Farklı değişkenler var ve baraj olmadığı için küçük partilere dağılma ihtimali oluyor. Dolayısıyla ben referandumu, mahalli seçimlerden çok daha rahat görüyorum.
VİRATRABZON