Güncel:
Harun ÖZDEMİR: 'MERALAR HALKINDIR, SATILAMAZ!”

 

Trabzon Şalpazarı Belediyesi tarafından satışa çıkarılan Fidanbaşı köyü nün köy statüsünde iken köylü atalarımız tarafından sahipli olup köy ihtiyar heyeti tasarrufu ve köylünün rızası ile hayvanların otlağı için mera olarak bırakılan araziler Trabzon büyükşehir olunca ilçe belediyelerine devredildi.

Şimdi yerel belediyeler gelir amaçlı bu arazileri teklif usulü satışa çıkardı.

 

Köyümüz derneği Trabzon Şalpazarı Fidanbaşı köyü kültür kalkındırma ve yardımlaşma derneği ki köy adına kurulmuş 33 yıllık başarılı çalışmaları olan örnek bir dernek olarak yanlışa sessiz kalmadı. Mahalle statüsüne dönen köy şimdi mahalle muhtarlığı ve halkı olarak birlikte hareketle ata dede yadigarı arazilerine sahip çıkmak adına mücadele ediyorlar.

Köy adına kurulan Trabzon Şalpazarı Fidanbaşı köyü kültür kalkındırma ve yardımlaşma derneği tüzel kişiliği ile mücadeleyi her alanda yapacağına inancım tamdır. Bizler de elimizden gelen desteği vereceğiz.

 

Çocukluğumda inek otlattığım arazilerin hangi bölgesinin hangi haneye ait olduğunu bugün kü gençler bilmeyebilir. O günlerde her arazideki güllük denen yaban otlarını bile o hane keser toplar hayvan altlarına sererdi. Yani arazileri köy adına vakıf edenler sahipleri bile belliydi.

Hal böyleyken kamu yöneticileri eline geçen her yetki ve fırsatı keyfi olarak uygulamamalı. Kaldı ki Şalpazarı nın tamamı Oğuz Çepni Boyu akraba büyük aile topluluğu.

Ben bu köyümde geçen çocukluk hatıra ve izlenimlerim ile tanık olduğum gerçekleri bir kitap olarak yazıp ( Sis Dağının Çocukları )ismiyle 2015 yılında çıkardım.

Köy Kültürü, yaşayışı, sosyal hayatı ve geçmişiyle tarihe mal olmuş yazıya dökülmüştür. Aynı zamanda Karadeniz insanının mücadelesi ve Oğuz Çepni Boyu Kültürü kitapta yansımıştır. Bunu gelecek kuşaklar anlayacaktır.

 

Karadeniz ve Trabzon Şalpazarı Fidanbaşı köyünde on altı, on yedi yıl önce Tapu kadastro uygulamaları ile zaten köylü nün kışlık odun ihtiyacını karşılamak için kendi elleriyle orman ettiği veya köyden göç sonucu boş bırakılan tapulu arazileri ormanlaştığı için köylünün tapulu köy içindeki binlerce dönüm arazisi orman diye orman bakanlığınca el konuldu. Devlet in kamu kurumları nın bilinçsiz yöneticileri marifeti ile köydeki lerin bilgisizliği ve tecrübesizliği ni kullanıp köylünün Osmanlı ve TC tapulu arazileri elinden alındı.

Yetmiyormuş gibi şimdi de köylünün mera olarak bıraktığı otlaklar da orman değil diye belediye lere devri yapıldı. Belediye lerde bunu satıyor.

Bu iyi niyetli olamaz.

 

Geçmişte orman diye köylülerin tapulu arazileri ne el konuldu. Biz bu yanlışlar için birçok mücadeleler verdik. Tehditler aldık. TV programları yaptık. Bilinçlendirme yaptık. O yıllarda gereken desteği göremedik. İnsanlar bu günlerin geldiğini anlayamadı...

Karadeniz de ve Şalpazarı Fidanbaşı köyünde Geçmişte yapılmış büyük hata olan köylünün tapulu arazileri orman oldu diye elinden alınan arazileri tapu sahiplerine geri verilmelidir.

 

Şalpazarı belediyesi uhdesin' e geçmiş olan Mera alanları köy tüzel kişiliği büyükşehir olması nedeniyle kalktığı için köylüye çok küçük bir bedel karşılığında verilmelidir. Böylece köylünün bütün meralarının devri köylüye yapılmış olmalıdır.

Bu vesileyle,

Fidanbaşı Köyü Kültür, Yardımlaşma Ve Kalkındırma Derneği  ve Köy muhtarlığı önderliğinde harekete geçen, Bu ihalenin durdurulması için destek veren Basın açıklaması yapan, bu yanlışa farkındalık katmak için köydeki keçileri ile basın açıklaması nakatılan tüm köylü komşu akrabalarımı tebrik ediyorum. Teşekkür ediyorum.

 

Harun ÖZDEMİR

Trabzon Şalpazarı Fidanbaşı köyü kültür, Yardımlaşma ve kalkındırma derneği kurucu başkan vekili.

Şalpazarı Dernekler birliği ve Şalpazarı Dernekler Federasyonu kurucu ve 1. 2. Dönem genel başkanı

Samandıra Agasarlılar Derneği kurucu yöneticisi

Samandıra Karadenizliler derneği kurucu başkanı

Trabzon dernekleri federasyonu kurucu üyesi, İstanbul Trabzon  federasyonu kurucu ve genel başkan vekili

KASTOP Kurucu Üyesi

KARKON kurucu ve genel başkan yardımcısı

OĞUZ ÇEPNİ BOYU DERNEKLERİ eğitim araştırma dayanışma kalkındırma ve Kültür Federasyonu GENEL BAŞKANI.

 

Haber: Arif AZAK



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Başkan Kara ve oda başkanları Bakan Uraloğlu...

Haberi Oku