Sağlık:
Kars'ın tahıl ambarı Kocaköy suya hasret

 

Kars’ın İlçeleri arasında en büyük Köyü olan Digor İlçesine bağlı Kocaköy Köyü halkı yıllardır çözüme kavuşturulamayan içme ve sulama suyu sorunlarını yetkililerin çözmesini bekliyor.

Kocaköy halkı adına açıklamada bulunan Mehmet Ali Utkan: “20 km. gidip köyümüze traktör ile su getiriyoruz. Traktörün her bir sefer su getirmesi 500 TL’ye mal oluyor. Bu getirdiğimiz su günlük ev ihtiyacımıza ve hayvanlarımızın içmesine 1 gün yetiyor. Şuanda köyümüzde yaz döneminde 4 bin civarında insan yaşıyor. 2023 yılında içme suyu sorunu yaşıyor olmamız çok üzücü bir durum, köy halkı tükettiği her ürün için, kullandığımız araçların vergisi ile devletimize vergi veriyor. Bu toplanan vergilerin karşılığı doğal olarak içme suyu sorunumuzun çözülmesini bekliyoruz.

 

Konya İlimiz İç Anadolu Bölgesinin tarım deposu ise bizim yaşayıp üretime katkı sunduğumuz Kocaköy’de Iğdır, Kars ve köylerine havaların yağışlı gittiği dönemlerde günde 13 kamyon tarım ürünü gönderen,  TMO’ya her kamyonda 32 ton ürün arpa, buğday veren bu bölgenin tarım deposuyuz fakat olması gereken hizmeti Devlet kurumlarımızdan alamıyoruz. Önceki yıllar sorunlarımızı Cimer’e yazdık. 2022 yılı yatırım programında su sorununun çözüleceğini bize cevap yazdılar fakat sorun devam ediyor. Kars İlimizi yöneten idareciler ile defalarca görüştük. Seçim döneminde yetkililer köye geldiklerinde su ve yol sorunumuzu gözleri ile gördü ve çözüleceği konusunda bize söz verdiler yine sorunlarımız devam ediyor.

 

Ülkemizin her köşesine ekmeklik buğday  gönderiyoruz. Ürünümüz kaliteli olduğu için  TMO bizden alıyor. 98 Bin dönüm ekilebilen  arazi, bir o kadarda mera olarak hazine arazimiz var. Su sıkıntımız olmasa her ev 25 tane inek rahatlıkla bakabilir fakat kendimize içme suyunu zor buluyoruz hayvanımıza nasıl yetiştirelim. Genç nüfusumuz çok fazla fakat içme suyu sorunu yüzünden genç aileler sürekli göç ediyor Büyükşehirde tüketici oluyorlar. Bölgemizde yetişen hayvanların eti organik besi olduğu için çok lezzetli ve damak tadını bilenler, sağlığını düşünenler bizim köyümüzden et ihtiyacını karşılıyorlar.

 

Tarım toprağımız çok kaliteli fakat ne evde nede arazilerimizde su sorunumuza çözüm üretemediğimiz için yeterli miktarda üretim yapamıyoruz. Su olmadığı için temizlik ihtiyaçlarımızı karşılayamadığımızdan çok sık hasta oluyoruz. Meyve ağaçlarımız maalesef çok üzülerek söylüyorum gözümüzün önünde kuruyor. İdarecilerimizden içme ve sulama suyu sorunumuzun çözülmesini, köyümüzün yollarının yapılarak toz toprak pisliğinden bizi kurtarmalarını bekliyoruz. Devletimizin bizim sorunumuzu çözmek için yapacağı 1 birimlik harcama Ülkemizin sağlık giderlerini 3 birim aşağıya çekecektir. Bu rakamlar gelişmiş Ülkelerin araştırmaları ile sabittir” dedi.

Haber: Arif AZAK



Araklimedya.com
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

İmperial Hastanesi Gürcistan’da ikinci ofisini...

Haberi Oku