Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği, anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Etkinlikte Dr. Ziraat Mühendisi, doğa dostu ve doğa temalı çocuk kitaplarının yazarı Gülay Çelikel Çubukçu, katılımcılara “Bokashi Kompostu” üzerine hem bilimsel hem de deneyimsel bir sunum gerçekleştirdi.
Dr. Çubukçu, “Mutfağımızda biriken sebze, meyve kabukları, kısaca tüm organik atıkların fermente edilerek doğaya kazandırılmasını sağlayan bu Japon kökenli yöntem hem çevre bilincini artırıyor hem de sürdürülebilir yaşamın önemli bir halkasını oluşturuyor.
Geleneksel kompostlamanın aksine bokashi süreci oksijensiz ortamda gerçekleşir. Evsel organik atıklar faydalı mikroorganizmalarla fermente edilir. Bu mikroorganizmalar sayesinde atıklar çürüyüp koku yaymak yerine, asidik bir ortamda turşu gibi fermente olur. Süreç boyunca ne sinek oluşur ne de kötü koku. Üstelik mutfakta, balkon köşesinde hatta apartman dairesinde bile yapılabilir.
İlk aşamada, atıklar hava geçirmez bokashi kovasında biriktirilir. Ve her katın üzerine bokashi kepeği serpilir. Kova dolduğunda, iki hafta kadar fermantasyona bırakılır. Bu sürecin sonunda elde edilen sıvı bokashi çayı bitkiler için doğal bir gübre, katı kısmı ise toprağa karıştırıldığında humuslu, verimli bir toprak katkısı olur,” dedi.
Etkinlikte, Dr. Çubukçu’nun evinde yaptığı bokashi deneyimleri, kompostun aşamaları ve dikkat edilmesi gereken pratik bilgiler paylaşıldı. Katılımcılar süreci görsel olarak izleme fırsatı da buldu.
Sunumun ardından soru-cevap bölümü yapıldı. Dr. Çubukçu, “Gelecek için bokashi gibi düşük maliyetli, çevre dostu kompost yöntemlerinin dünyanın her yerinde zorunlu hale gelmesi gerektiğini,”belirtti.
Sunumun sonunda katılımcılar, Dr. Çubukçu'nun doğa temalı çocuk kitaplarına da ilgi gösterdi.
Yazar Dr. Çubukçu, Doğan Çocuk Yayınlarından çıkan “Limonçiçi’nin Maceralı Yolculuğu”, İthaki Çocuk Yayınlarından çıkan, “Tek Başına” ve Martı Çocuk Yayınlarından çıkan, “Ağaçlar Arasındaki Fısıltılar” adlı eserlerinde, çocuklara doğayı sevdirmeyi, dijital çağda çocukların toprağa dokunmayı unuttuğunu bizse onlara ağacı, yaprağı, çiçeği, böceği yeniden sevdirmemiz gerektiğine değindi.“Tuşlara alışan parmaklar toprağa değmeli; eskiden olduğu gibi çocuklar doğayla tekrar kalpten bağ kurmalı. Bir çocuk bir yaprağın neden düştüğünü merak etmiyorsa, doğayı anlatmak için daha çok çabalamalıyız,” dedi. Çocuklar için kitap yazmaya devam ettiğini çok yakında dört kitabının daha çıkacağını belirterek doğa ve çocuklar için hiç durmayacağını da ekledi.
Etkinliğin ardından Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz, Dr. Ziraat Mühendisi Gülay Çelikel Çubukçu’ya teşekkür belgesi verildi.
Arakli Medya