Güncel:
120 FARKLI ÜLKE TÜRK ÇAYI İÇTİ

 2021 yılında ülkemizden 5.500 ton çay ihracatı gerçekleştirilerek karşılığında 19 Milyon 575 Bin 574 $ döviz girdisi sağlandı. Gerçekleşen ihracatta miktarda %16 oranında artış yaşanırken, değerdeki artış da %12 oldu. Toplam 120 ülkeye yapılan çay ihracatımızda Avrupa ülkeleri başı çekti.  

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN; milli ürünümüz olan ve net döviz girdisi sağlayan Bölgemizin ürünü çay ihracatının her yıl artış gösterdiğine ve ülke çeşitliliğinin de arttığına vurgu yaparak, 2021 yılında 5.500 Ton çay ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti. İhraç edilen çayın ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini ifade eden GÜRDOĞAN ilk sırada yer alan Belçika'ya ihraç edilen çayların Avrupa Birliği giriş kapısı olarak kullanıldığını ve Belçika'dan tüm Avrupa Birliği ülkelerine dağıtımının yapıldığını hatırlattı. Çayın Avrupa ülkelerinde ağırlıklı olarak Türk vatandaşlarımız tarafından tüketilmesine rağmen, son yıllarda ülkemize gelen turistlerin Türk çayını tüketmesi ve kalitesini görmeleri üzerine yabancı nüfusta da tüketim alışkanlığının her geçen gün arttığını belirtti. Ülke çeşitliliğinin artması ile İngiltere, ABD, Uzakdoğu ülkeleri ve Orta Doğu ülkelerine de çay ihracatımızın her geçen yıl gelişme kaydettiğini ifade eden GÜRDOĞAN, ihracat rakamlarının yeterli görmediklerinin, ürün çeşitliliği ve ambalaj kalitelerinin artırılarak Ülkemizde üretilen çayın en az %50 sinin ihraç edilebilir boyuta ulaşması gerektiğinin altını çizdi.

GÜRDOĞAN, hiçbir ithal girdi ihtiva etmeyen, özbeöz milli ürünümüz olan ve net döviz girdisi sağlayan çay bitkisinin sadece çok az bir kısmından içecek olarak faydalanıldığını, oysaki çok önemli kimyevi ürün içerikleri ihtiva eden çay bitkisinin diğer yaprak kısımlarından kozmetik sanayii ve kimya sanayi için çok önemli ürünlerin üretilme imkanı olması nedeniyle, Bölgedeki üniversiteler ile yapılacak ar-ge çalışmaları ile çay bitkisinden inovatif ürünlerin üretilip ihraç edilme imkanlarının araştırılması gerektiğini belirtti. Çay bitkisinden üretilen bir çok kozmetik ürünün ülkemize ithalat yoluyla girdiğine değinerek, çok önemli katma değer ihtiva edecek bu minvaldeki ürünlerin üretilip ihraç edilmesiyle ülkemize önemli döviz girdisinin sağlanabileceğini ve 12 ay boyunca yaprağını dökmeyen çay bitkisinden yıl boyunca bir çok yan ürün üretme potansiyelinin olduğunu ifade etti.

GÜRDOĞAN, çayın anavatanı olan Rize ilinden de 2021 yılında 3279 Ton karşılığı 9 Milyon 783 Bin 843 $ çay ihracatı gerçekleştirildiğini ve Rize ilimizden de 32 değişik ülkeye çay ihraç edildiğini belirtti. Rize ilinden yapılan çay ihracatında miktarda %7 oranında artış yaşanırken değer tutarda da %10 oranında artış yaşandı.  GÜRDOĞAN çay ihracatımızın her geçen yıl artış göstermesinde ÇAYKUR'un yurtdışı pazarlarda yaptığı tanıtım çalışmalarının önemli katkı sağladığını belirtti.  

facebook sharing button

twitter sharing button

linkedin sharing button

email sharing button

sharethis sharing button



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Ali FAİZ: “Kalbimizdeki ATATÜRK sevdası...

Haberi Oku