Bölgemizde Kanserle Mücadelede Yeni Dönem:
Stereotaktik Beden Radyoterapisi Artık KTÜ Farabi Hastanesi’nde
Prostat Kanseri tanısı ile 16 ay önce Radyoterapi (Işın Tedavisi) almış olan 62 yaşındaki Mustafa B. isimli hastanın, takiplerinde Prostat Spesifik Antijen (PSA) değerinin tekrar yükseldiği gözlendi. Bunun üzerine hastaya PET CT çekildi. Sol eksternal iliak bölgede (kasığının üst bölgesinde) 1 adet lenf nodu tespit edildi. Bu metastatik lenf nodunun tedavisi için Stereotaktik Beden Radyoterapisi (SBRT) planlandı. Tedavi öncesi simülasyon işlemi yapıldı. Simülasyon işleminde, hastanın hareket etmemesi için vücudunun şeklini alabilen özel vakumlu yatakta tedavi uygulanacak alanlar belirlendi.
Dozimetristler tarafından Tomografi kesitlerinde hastanın normal dokuları, hekimi tarafından da metastatik lenf nodu işaretlendi. Hastanın doktoru ve medikal fizik uzmanı tarafından planlanan SBRT Tedavisi, hastaya gün aşırı olacak şekilde 3 gün başarı ile uygulandı. Önceden haftalarca süren bu tedavi, Türkiye’nin sayılı merkezlerinde bulunan yeni teknolojik donanım sayesinde 3 günde tamamlanmış oldu.
Konuyla ilgili açıklama yapan KTÜ Farabi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emine CANYILMAZ, “Büyük yatırımla hastanemize kazandırılan ileri teknolojiye sahip bu sistemin, bölgemiz insanları için ne kadar doğru bir adım olduğu günbegün ortaya çıkmaktadır. Hastalarımız artık şehir ya da ülke dışına gitmek zorunda kalmıyor. Bunun yanında Sağlık Turizmi kapsamında sayıları her geçen gün artan uluslararası hastaların da başvurduğu bir merkez haline geldik.” dedi.
Doç. Dr. Emine CANYILMAZ’ın tedavi ile ilgili vermiş olduğu diğer bilgiler ise şu şekildedir:
Prostat Kanseri, batılı ülkelerde erkeklerde en sık izlenen kanserlerden biri olup yaklaşık her 7 erkekten 1’i yaşamı boyunca Prostat Kanseri hastalığına yakalanmaktadır. Oldukça sık izlenen bu hastalığa yaklaşımda birçok tedavi seçeneği mevcut olup bunlar; Cerrahi, Radyoterapi, Hormonoterapi ve Kemoterapi olarak sıralanabilmektedir.
Radyoterapi, özellikle son 20 yılda yaşanan teknolojik gelişmelere bağlı olarak daha güvenli ve etkin olarak uygulanmaya başlanmıştır. Prostat Kanseri Radyoterapisi yönteminde; Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (IMRT), Görüntüleme Eşliğinde Radyoterapi (IGRT) ve Stereotaktik Beden Radyoterapisi (SBRT) gibi modern teknikler tercih edilmektedir.
SBRT; çok yüksek radyasyon dozlarını, küçük tümörlere tek ya da birkaç seansta mutlak bir doğruluktaki pozisyonlama ve hedefleme ile verme işlemidir. SBRT’yi, Standart Konvansiyonel Radyoterapi yönteminden ayıran en önemli özellik, yüksek miktardaki dozların, birkaç seansta verilmesi ve bunun sonucu olarak da yüksek etkili dozların oluşmasıdır. Günümüzde SBRT; karın, göğüs kafesi, omurga tümörlerinin erken ya da oligometastatik evrelerinde oldukça etkili bir radyoterapi tekniği olarak kullanılmaktadır.
Mayıs 2021 tarihi itibariyle hem fiziki şartları hem de cihaz kapasitesi yenilenen Klinik kapsamında; radyoterapi tedavilerinde Lineer Hızlandırıcı olarak kullanılan ve en ileri teknolojiye sahip donanımı bir arada bulunduran 2 adet Lineer Akseleratör ve 1 adet 4-Boyutlu BT (4DBT) Simülatör Cihazı ile 3DCRT ve IMRT tedavilerine ek olarak Görüntü Kılavuzluğunda Radyoterapi (IGRT), Volümetrik Ark Terapi (VMAT), Stereotaktik Radyocerrahi (SRS), Stereotaktik Radyoterapi (SRT) ve Stereotaktik Beden Radyoterapisi (SBRT) gibi tedaviler, milimetrenin altında mekanik hassasiyetle uygulanmaya başlanmıştır. Her iki Lineer Akseleratör Cihazı ile 2 farklı foton enerjisi ve 4 farklı elektron demetleri aracılığıyla tedaviler uygulanabilmektedir. Ayrıca Lineer Hızlandırıcı sayesinde üretilen Flattening Filter Free (FFF) foton enerjileri ile klasik uygulamalara göre çok daha yüksek doz hızlarına ulaşılarak hastaların tedavi süreleri kısalmaktadır. Yeni teknolojik donanımın devreye alındığı Mayıs 2021’den günümüze toplam 561 hasta ünitemizde tedavi edilmiş olup Ekim 2021 itibariyle de SRS, SRT ve SBRT tedavileri yapılmaya başlanmıştır.
Haber: Arif AZAK
Arakli Medya