Toplantıya Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, Doğu Karadeniz kalkınma Ajansı (DOKA), KATİD, TÜRSAB, otel yöneticileri ve roadshow sektör temsilcileri katılım sağladı. Toplantıda Trabzon’dan Kuzey Afrika’ya çıkarma yapan turizmcilerin Tunus ve Cezayir roadshow faaliyetleri anlatıldı.
TURİZM İÇİN İLK GİDEN TRABZON
Turizm anlamında Tunus ve Cezayir’e giden şehrin ilk kez Trabzon olduğunu vurgulayan Ayvazoğlu, Tunus ve Cezayir’den pay almak istediklerini aktardı. Ayvazoğlu, “İlk Ortadoğu körfez ülkelerine tanıtımlar yapıldığında ‘neler bekliyorsunuz, buradan ne çıkacak?’ gibi şeyler bu şehirde çokça ifade edildi. Ama bugün turizmimizin büyük bir yansımasını körfez ülkelerinden görüyoruz. Amacımız turist potansiyelini elimizden geldiği kadar çeşitlendirmek.” olduğunu ifade etti.
2021 YILININ SÜMELA YILI OLMASI TEKLİF EDİLECEK
Ayvazoğlu, 2021 yılında Sümela Manastırı UNESCO kalıcı listesine alınırsa 2021 yılının Sümela yılı olarak ilan edilmesi teklifinde bulunmaya hazırlandıklarını açıkladı. Ayvazoğlu, “Şuan UNESCO’nun geçici listesinde bulunan Sümela’nın kalıcı listeye alınmasıyla birlikte Sümela yılı ilan edilmesini teklif edeceğiz. Belki cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yılına belki rastlar, bunu teklif edeceğiz.” dedi.
RESTORASYON KONUSUNDA SABIRSIZIZ
Restorasyon konusundaki eleştirilere konuşmasında yer veren Ayvazoğlu, “4 yıldır Sümela Manastırı’nda bir restorasyon yapıyoruz. Mümkün olduğunca can tehlikesinin ortadan kaldırıp bertaraf edip güzel bir restorasyonla beraber Sümela Manastırı’nı daha da ileriye taşıyacak bir planlama organize ediyoruz. ‘Niye bitmedi?’, ‘Niye bu taş düştü?’ gibi sorularla çok karşılaşıyoruz. Restorasyonu bitmeyen bir klise var 1290’lı yıllardan başlayan, Köln’e gidenler bilir. Devamlı olarak tadilatta. Bizim aceleciliğimiz, sabırsızlığımız, kendimize has karakterimiz Trabzonlu olmamızın bize vermiş olduğu yapı.” şeklinde açıklama yaptı.
SÜMELA’DA ETKİNLİK ALANLARI ARTACAK
Sümela Manastırı’nda yapılan yenilikleri anlatan Ayvazoğlu, “Sümela Manastırı, acentelerimize ve otellerimize gelecek olan tüm misafirlere artık Maçka Sümela’daki planlamamızla birlikte 2 saatte ayrılacakları bir mekân değil artık. Sümela en az 6 saatinizi alacak. Yapacağınız turlarda orada hemen hemen bir gününüzü geçirebileceğiniz planlama olacak. Artık kimse şahsi araçlarıyla, otobüslerle, gayrı resmi hiçbir araçla yukarı çıkmış olmayacak. Büyükşehir Belediyemizle oluşturduğumuz park alanları var. Ring seferleriyle oluşturduğumuz güzergahlar çerçevesinde bir yapılanma mevcut. Hemen Sümela Manastırı’na çıkış olmayacak. Ring seferlerimiz karşı taraftan terasların gezilmesiyle beraber Sümela’ya geçilecek. Teleferiğin de 2-3 ay içerisinde alt yapısı oluşturulacak. 3 yıl içerisinde de tamamlanacak. Büyükşehir Belediyemize dahil edilen yapıların planlaması hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Tesisler yenileniyor. Milli Parklar tarafından, park alanından tesislere kadar ormanlık alan içerisinde düz bir ahşap planlama yapılıyor. Aracını park eden ziyaretçi golf araçlarını kullanabileceği bir sistem oluşturuluyor. Sümela (Meryem Ana) yazılı tek levha kullanılacak. Alandaki tüm tabela kirlilikleri ortadan kaldırılıyor.” şeklinde kaydetti.
Arakli Medya